05 лютого 2020 року в рамках тижня зарубіжної літератури в 10-А класі вчителем Яремко М.Ф. проведено відкритий урок на тему «Є один закон — закон моральний» (Ствердження християнських цінностей у романі Ф.М. Достоєвського «Злочин і кара»). Учні мали можливість розширити знання про художній світ Достоєвського — світ думки і напружених шукань; зрозуміти, до чого призводить моральна вседозволеність; збагнути істинні цінності життя та бажання творити світ навколо себе за законами моралі і краси.

Роман доводить, що в будь-якій життєвій ситуації необхідно дотримуватись моральних законів, усвідомлюючи відповідальність за свої вчинки. Твір Ф.М. Достоєвського «Злочин і кара» актуальним залишається і сьогодні через морально-етичні проблеми. У країні війна, злочинність зростає, порушуються юридичні та моральні закони, світ корисливості й розрахунку опанував владою, ЗМІ пропагують насилля та зброю, а моральні цінності нівелюються, що і впливає на суспільне життя.

Людське життя — священне. Заради незбагненних політичних, економічних чи інших міркувань люди забувають про те, що Господь дає нам життя. То чи маємо право перебирати на себе функцію Бога? Саме така думка твору сьогодні дуже сучасна: не можна нічим виправдати жорстокість і вбивство. На уроці йшла розмова про моральний закон, який реально живе в душі людини, проте застерігає нас від його порушення.

Цього ж дня відбувся квест «Стежками зарубіжної літератури», який створив радісну атмосферу дійства; узагальнив та закріпив набуті знання за прочитаними творами зарубіжної літератури; формував почуття прекрасного засобами мистецтва слова. Три команди восьмикласників пройшли вісім зупинок («Впізнай героя за цитатою», «Вони хочуть бути разом», «Пазли», «Географічна», «Літературне доміно. Збери “розсипану” фразу», «Ключові слова», «Використовуючи український алфавіт, розшифрувати вислів і автора слів», «Селфі-студія. “Книга у моєму житті”»), виконуючи завдання та отримуючи бали у маршрутних листках.

Учні показали свою активність, роботу в команді, комунікабельність, креативність, уміння застосовувати знання у нестандартних ситуаціях, проявляли допитливість, спостережливість. Всім учасникам квесту були вручені заохочувальні призи.

01.jpg 02.jpg 03.jpg

04.jpg 05.jpg 06.jpg

07.jpg 08.jpg 09.jpg

10.jpg 11.jpg 12.jpg

13.jpg 14.jpg 15.jpg

16.jpg 17.jpg 18.jpg

19.jpg 20.jpg 21.jpg