Із 06 по 12 лютого у колегіумі тривав Тиждень зарубіжної літератури, насичений цікавими тематичними заходами, відкритими та інтегрованими уроками.

06 лютого 2017 року в 9 класі вчитель зарубіжної літератури Яремко М.Ф. провела інтегрований урок позакласного читання «Загадковий і суперечливий український політичний діяч гетьман Іван Мазепа у творах світової літератури». Урок проведений у формі усного журналу. До уроку учні ознайомились з особою українського гетьмана Мазепи у творах Вольтера, В. Гюго, Ю. Словацького, Б. Лепкого, В. Сосюри, К. Рилєєва, О. Пушкіна та Дж. Байрона.

Колегіантам вдалось дослідити етапи еволюції образу гетьмана Івана Мазепи на тлі історико-літературного процесу ХVІІ–ХХІ ст. у світовій літературі, провести бібліографічну роботу щодо виявлення художніх творів світової літератури, присвячених гетьману Мазепі; виявити особливості трансформації історичної правди в художню, визначити роль і місце домислу та вимислу в процесі осмислення письменниками історичного матеріалу; зрозуміти ті уроки, з якими пов’язане славетне ім’я гетьмана Івана Мазепи; необхідності піднесення національної свідомості народу незалежної України, про свободу якої завжди дбав Іван Мазепа; з’ясувати роль постаті гетьмана Мазепи для історії українського народу.

«Єдине, що важливо, — це бути людиною» (А. Камю)

Як зберегти світло людської душі? Як у межовій ситуації залишитися Людиною? Як серед бруду і фальшу бути собою, не загубитись у натовпі, зрозуміти відповідальність кожного за свої вчинки? На ці та інші питання 08.02.2017 р. учні 11-А класу шукали відповіді під час відкритого уроку на тему «Проблема вибору людини в межовій ситуації та особистої відповідальності за цей вибір у романі А. Камю “Чума”». Аналізуючи сторінки роману, колегіанти простежили, як герої роману скористалися правом власного вибору, який Бог дав кожній людині.

Інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?»

Павло Загребельний писав, що «світова література зберігає у своїй немеркнучій пам’яті всіх письменників, які прислужилися безсмертній справі гуманізму, прогресу, світового майбуття. На перехрестях нашого віку, який з усіх сторін продувається холодними вітрами, нелегко вистудити душу, непросто залишитися собою, не дивлячись на зміни декорацій епохи. І при цьому всьому людина має зберегти себе цілою і неушкодженою. Красою й пошуками сенсу буття пройнята й література, що вказує людству шлях до пізнання істини, розкриває ідеали прекрасного, живить спраглі серця чар-зіллям красного слова.

08 лютого 2017 р. актовий зал об’єднав усіх колегіантів, щоб вкотре торкнутися «святого мистецтва», яке відкриває перед нами скарбниці життєвих цінностей, пробуджуючи в душах добро, справедливість милосердя. Команда знавців у складі Нечесного Я., Боюка Р., Озарка М. (10-А, 10-Б класи), Дейнеко Р., Тихонюка О. (9 клас), Велещука В. (8 клас) виграли з рахунком 14:2 від команди читачів.

Марія Яремко, вчитель зарубіжної літератури

01.jpg 02.jpg 03.jpg

04.jpg 05.jpg 06.jpg

07.jpg 08.jpg 09.jpg

10.jpg 11.jpg 12.jpg

13.jpg